En bloggträff kan vara utformad på flera sätt. Om det till exempel är en enskild blogg som anordnar träffen, är syftet ofta att bloggens läsare ska få tillfälle att träffa bloggaren (och självklart att bloggaren ska få träffa sina läsare!).

En annan form av bloggträff är den när flera bloggare träffar varandra. Dessa bloggträffar anordnas ofta inom en särskild bloggosfär, till exempel för modebloggare, för bokbloggare, för träningsbloggare eller bloggar som samlas kring något annat gemensamt ämne. En bloggträff som är utformad på detta sätt är en kombination av ett socialt evenemang, där bloggarna helt enkelt får träffa varandra på riktigt och lära känna varandra, och ett nätverksevenemang. Att nätverka bland andra bloggare är ju viktigt på det sättet att bloggare kan hjälpa varandra att få fler läsare genom att länka till varandra. Ett bra sätt att anordna en bloggträff kan till exempel vara att hyra ett mötesrum i Stockholm hos Helioworks. De har nämligen rum för grupper i alla storlekar, från 2 till 300 personer, som passar för allt från intima möten till stora mingel.

Vem som står bakom dessa bloggträffar kan variera. Ibland är det bloggarna själva som bestämmer tid, plats och aktivitet. I dessa fall har bloggarna oftast haft kontakt på nätet sedan tidigare, och tycker helt enkelt att det skulle vara roligt att träffas IRL också. Andra gånger anordnas bloggträffar av företag, som ser det som ett tillfälle att få billig exponering på bloggarna; genom att bjuda in passande bloggare till ett föredrag eller ett seminarium där de pratar om sin produkt eller tjänst, och bjuda på dryck och mat, finns det en mycket god chans att bloggarna gör ett inlägg om det, vilket gör att de når en mycket stor del av sin målgrupp. Som bloggare ska man bara vara tydlig med vilka inlägg på ens blogg som är sponsrade och inte, för att undvika missförstånd från ens läsare.qusq-lite