Bloggar du och drömmer om att utveckla din verksamhet med en webbshop? Det kan vara ett sätt att öka dina inkomster. Det första du bör göra är att lägg upp en affärsplan och fundera över din budget. Hur mycket får din nätbutik kosta? Budgetera sådant som frakt, emballage och eventuella lagerkostnader. Du behöver även komma underfund med hur avancerad din nätbutik ska vara ur ett rent tekniskt perspektiv. Det kanske räcker med att den är lättnavigerad och tydlig? Man brukar säga att en webbshop behöver synas i sociala kanaler för att nå ut, här har du som redan bloggar ett stort försprång. Förmodligen är du redan en fena på att använda ord som gör att läsarna hittar din blogg, uttrycket “syns du inte så finns du inte” är högst relevant i det här sammanhanget. Det är en god idé att regelbundet sökordsoptimera nätshoppens innehåll, verktyg som Google Adwords kan hjälpa dig att hitta rätt. Här kan du läsa mer om vilka regler och lagar som den som har en webbshop måste följa samt vilka tekniska hjälpmedel som du kan behöva.

Se till att följa lagen

Du som ska starta en webbshop måste ha stenkoll på vad E-handelslagen säger. Den gör bland annat gällande att priset på dina olika varor måste framgå klart och tydligt. Du bör även tänka på att alltid tala om när eventuella skatter och fraktkostnader tillkommer. Andra regler finns i lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler. Dessa gör till exempel gällande är att eventuella inmatningsfel måste kunna regleras av konsumenten under beställningens gång, dessutom ska kunden få en bekräftelse på sin beställning så fort den lagts. Lagen kräver således att den som innehar webbshoppen tar hjälp av olika tekniska hjälpmedel. på Konsumentverkets hemsida kan du läsa mer om den lagstiftning som gäller. Om den information som lämnas på webbplatsen är bristande så kan kunderna vända sig till Konsumentverket som i förlängningen kan komma att föra ärendet vidare till Marknadsdomstolen. Vid ärenden av mindre vikt så kan Konsumentombudsmannen komma att ge ditt företag böter. Tänk även på att det kan finnas andra lagar som du kan behöva känna till. Den som tänkt ha ett kassaregister gör klokt i att ta del av Personuppgiftslagen.

Hitta tekniska lösningar

Den som ska starta en webbshop i anslutning till en blogg behöver en fungerande teknisk plattform. Ta hjälp av din affärsplan för att fundera ut hur omfattande butiken kan förväntas vara och välj tekniska lösningar därefter. En teknisk plattform behöver inte vara särskilt kostsam, i många fall lönar det sig att börja med ett enkelt system i uppstartsfasen. Kopplingar till ett fungerande betalsystem kostar ofta inte särskilt mycket. Det är en fördel om kunderna har möjlighet att betala såväl med kort som faktura. För att kunna erbjuda detta så behöver du ta hjälp av en betalväxel, idag finns det en mängd sådana lösningar på marknaden. Det allra viktigaste för en nystartad webbshop är att få kunder till butiken. Om dina tekniska lösningar fungerar väl och är enkla för kunden att använda så är naturligtvis chanserna att du får återkommande kunder större. Andra sätt att attrahera konsumenter är sådant som billig frakt och snabba leveranser.qusq-lite