När bloggande fortfarande var en ny företeelse brukade bloggen vara som en dagbok över bloggarens liv. Läsaren fick följa vardag och fest och läsa om exempelvis måltider, träning och utekvällar. Denna typ av blogg finns fortfarande kvar men eftersom utbudet är så stort är det väldigt svårt att lyckas med en livsstilsblogg idag.

Istället är det smartare att satsa på en nischad blogg inom ett ämne som många är intresserade av att lära sig mer om. Karriär och utbildning är ett område som är ständigt aktuellt och det tillkommer hela tiden unga personer som ska söka jobb för första gången eller som vill veta mer om olika utbildningar. På en blogg inom detta ämne kan du ge tips på hur du skriver CV och söker jobb på ett effektivt sätt. Det är också smart att länka till andra sidor som exempelvis Bravura.se där bloggläsarna kan söka jobb. Ju mer matnyttig information du erbjuder desto fler besökare kommer du att få.

Gör det lätt att hitta med sökruta och artikelarkiv

En blogg som är nischad inom ett specifikt ämne fungerar som en informationssida där besökaren kan lära sig mer och få tips. Om du endast bygger bloggen med ett flöde i datumordning kommer besökaren antagligen att ge upp efter att ha läst de senaste inläggen. Genom att märka varje inlägg med ett sökord och sedan göra alla inläggen sökbara får du läsaren att stanna kvar längre. En person som letar råd om hur det går till att skriva ett bra CV kommer att vilja läsa om just det. Gör det därför enkelt att hitta denna information, både genom en sökruta och genom ett artikelarkiv som är kategoriserat efter huvudrubriker. I en blogg om karriär och utbildning skulle arkivet kunna bestå av följande kategorier:

  • Skriva CV.
  • Förbered dig innan anställningsintervjun.
  • Tänk på det här när du är på jobbintervju.
  • Så söker du till högskola och universitet.
  • Hur kan du läsa upp gymnasiebetygen?
  • Få bättre resultat på högskoleprovet.

Håll bloggen uppdaterad och svara på kommentarer

För att bloggen ska ha större möjlighet att hamna högt upp i Googles sökresultat är det viktigt att göra regelbundna uppdateringar. Genom att vara aktiv och svara på frågor i kommentarsfältet ökar du också chansen att din blogg ska växa och få fler besökare. Länka gärna till andra sidor och bygg upp ett nätverk av bloggare så att ni kan hjälpa varandra. Kanske kan du kontakta en blogg som är nischad mot studieteknik och be att få gästblogga där? Om du verkligen vill satsa på din blogg kan du även betala pengar för att få annonslänkar från andra sajter. För att bloggen ska lyckas på sikt är dock det viktigaste att du erbjuder värdefull kunskap och aktuell information till dina läsare.qusq-lite