Bloggande är som bekant inte lika populärt som det en gång var, det betyder dock inte att uttrycksformen är helt död. Vad som för några år sedan var det hetaste på nätet har idag snarare antagit formen av en arena för seriös samhällsdebatt och essäskrivande. Jag tänkte i vilket fall ta denna post till att skriva några samlade tankar som jag tycker är viktiga vid bloggskrivande och som jag samtidigt tänker kan vara till gagn för andra.

Utveckla ditt eget språk

Varje ämne och form har sina egna uttryckssätt, ett slags ramverk man har att förhålla sig till. Att följa regler och begränsa sig är långt ifrån något måste men kan definitivt innebära en fördel. Ibland är det helt enkelt lättare att bygga ett hus om trä är det enda alternativet. Med det sagt så ger även de snävaste av ramar ganska gott utrymme för det egna uttrycket. Ha tålamod och ta dig tid med att utveckla ett eget språk.

Ett klassiskt tips för skrivande som uttrycktes av reklamskaparen David Ogilvy är att alltid skriva som du pratar. I min erfarenhet betyder det att du så långt det är möjligt ska försöka föreställa dig själv säga det du skriver. Det är inte ett recept för garanterad framgång eller för att magiska formuleringar helt plötsligt ska börja trilla som manna från himlen. Se föregående mening som ett bevis för det. Det är däremot en bra början som kommer låta dig skriva med större frihet, och vågar jag påstå, ett sätt som faktiskt ser bättre ut på sidan.

Hitta din passion

Trots att bloggar inte är lika populära som de en gång var så är ryktet om deras död definitivt överdrivet. Det finns fortfarande stora populära bloggar som i någon mån gör avtryck i samtiden. Däremot är det inte längre en genväg till guld, gröna skogar och stjärnstatus. Om det är vad du är ute efter så rekommenderar jag Twitter.

Fördelen med sakernas tillstånd är att det inte är något fel med att hitta ett smalt ämne som intresserar dig och skriva om det. Smala ämnen passar bra till en plattform som numera mest lockar besökare med smala intresseområden. I dagsläget finns det gott om välskrivna bloggar som skriver initierat och välformulerat om allt från miljöfrågor, teknisk utveckling och möbelrestaurering. Vad är din passion?qusq-lite