En blogg är ett kreativt och konstnärligt verk där man delar med sig av sina skapelser. Bild, film och text, allt detta skapar du eller någon annan från grunden, och det är alltid kreatören som har upphovsrätten. Detta innebär att ingen annan får ta innehållet och använda det någon annanstans, om kreatören inte uttryckligen gett sin tillåtelse.

Bloggande komplicerar upphovsrätt

Missförstå oss inte, det finns alltid ett rätt och fel med upphovsrätt rent juridiskt. Samtidigt komplicerar bloggande upphovsrätten på så sätt att det många gånger är bra för kreatören att synas i olika sammanhang.

En lånad bild och direktlänk till bloggen kan stärka bloggarens närvaro på nätet genom att bland annat ge åtråvärda länkar. Av den anledningen är det många bloggare som har en FAQ-sida där de uttryckligen ger andra tillåtelse att låna en bild, så länge det länkas tillbaka till bloggen och upphovspersonen uppges. Det är vanligt med immaterialrättsbrott, och därför vidtas alla tänkbara åtgärder.

Om du själv vill få den här sortens trafikskjuts in till bloggen kan du alltså skriva en FAQ-sida där du listar hur ditt material får användas. Du sätter villkoren! Om du skulle vilja låna en bild från en annan blogg och det inte finns en FAQ med användningsinformation är det viktigt att du alltid kontaktar bloggaren först. Det värsta som kan hända är att du får ett nej, och då har du egentligen inte förlorat något.

Skulle du däremot använda en bild, eller något annat innehåll, utan lov kan du åka dit för immaterialrättsbrott eller upphovsrättsbrott. Det finns många exempel på sådana här brott mot upphovsrätten i bloggvärlden. Dessvärre sker de oftast omedvetet för att man helt enkelt inte har koll. Man får inte heller plagiera andra företags loggor eller varumärkesdesigner. Så det gäller att tänka nytt!

Det finns gratis användarlicenser

För att vara på den säkra sidan att inget immaterialrättsbrott begås kan du hålla dig till att använda bilder och innehåll som har licenser. Licenser kan köpas, exempelvis bildlicenser via iStock eller Shutterstock, men de finns också i gratis tappningar. På bland annat Pexels.com, Pixabay.com och Unsplash.com kan du ladda ner bilder gratis. Dessa bilder kan du sedan använda i dina egna blogginlägg.

Det finns liknande gratistjänster för film och musik, så om du letar runt hittar du faktiskt en hel del material du kan använda till bloggen. Tänk bara på att ju mer av andras material du använder, desto mindre personlig blir bloggen. Någonstans ska innehållet ju ändå avspegla dig.

Canva.com är ett exempel på en designtjänst som finns i både en gratis- och en betalversion. Via denna kan du ladda ner olika licenser i enlighet med upphovsrätten, och dessutom skräddarsy innehållet utifrån ditt eget varumärke. Men som med alla sådana här tjänster är det viktigt att läsa igenom licensvillkoren för att undvika att begå immaterialrättsbrott. Hur man än gör finns det alltid en del finstilt att läsa, förstå och förhålla sig till.

Viktigt att göra om innehållet

Betal- eller gratislicens, det är sällan tillåtet att använda innehållet precis som det är. Om du hittar en text du tycker om får du inte kopiera den rakt av. Däremot kan du inspireras av innehållet och skriva om det med egna ord och en egen vinkel.

Inte heller bilder brukar få användas rakt av, åtminstone inte enligt alla licens- och upphovsrättskrav. Nej, alltså inte ens om du betalat för licensen. Se därför till att sätta din egen prägel på innehållet.

Bloggande



qusq-lite