Fånga läsaren med en bra rubrik, ta det viktigaste i början av texten och se till att du skriver utan stavfel eller onödigt krångliga meningar. Dela gärna upp texten med underrubriker så att det blir lätt och överskådligt att läsa. Med de rätta verktygen kan även ett tråkigt ämne bli intressant för läsaren.
Rubriken ska tala om vad texten handlar om och göra läsaren nyfiken. Skriver du om akut eller förebyggande tandvård är det bra med en rubrik som exempelvis säger “Tandvård på dina villkor” eller varför inte “Lämna tandläkaren med ett leende”. Många människor känner obehag när det kommer till tandläkare, så varför inte skriva ett inlägg om avslappningstips inför tandläkarbesöket?
Få läsaren att känna sig berörd. Det är riktigt bra om det skapas en känsla av att ni står och pratar med varandra. Du behöver heller inte använda ett krångligt språk, och förklara gärna svåra ord på ett begripligt sätt så att det inte blir missförstånd eller utrymme att tolka texten på flera olika sätt. Du vet vad du vill säga och se till att budskapet når ut. Använd inte uppstyltade titlar, vi niar inte folk så ofta i Sverige. Vi är “du” med varandra. Skapa en gemenskap genom att använda ord som du, vi och oss.
Ett vanligt fel vi ofta gör är att vi väntar med själva poängen till slutet av texten. Man kanske vill bygga upp en viss stämning undan för undan för att sedan komma till själva poängen. Inget fel med det, men det tar tid och energi. Idag vill vi att allt ska gå så fort som möjligt, vi tittar på rubriker, första stycket, underrubriker och bilder. Det är där du säljer din text till läsaren. Genom rubriker, bilder och ingresser bestämmer sig läsaren för om texten är värd att lägga energi på. Har du då gömt poängen med texten i slutet går läsaren miste om den. Gör tvärt om! Lägg en väldigt kort sammanfattning i början. Då vet läsaren vad det handlar om och chansen är större att hela texten blir läst.
Det är bara i Facebookgrupper som det kan vara okej med stavfel och särskrivningar. Skriver du en text som riktar sig till andra människor får du mer trovärdighet om det är rättstavat och följer grammatikens regler. Att ständigt särskriva sina utåtriktade texter gör att texten upplevs som svårläst och rent skrattretande. Fokus tas från själva innehållet till hur det är skrivet istället. Du vill inte bli känd som den som alltid särskriver eller stavar fel. Vissa har dyslexi, men det finns hjälpmedel som korrekturläsning och rättstavningsprogram och jag kan garantera att alla i Facebookgrupperna inte har dyslexi. De kan bara inte uttrycka sig korrekt eller så bryr de sig inte om att göra rätt. Lycka till med ditt skrivande, vare sig du skriver blogg, insändare eller andra texter.